Índex de Preus en Origen i Destí dels Aliments Gener. 2013




La diferència de preu de les taronges arriba el 1083%

La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders acaba de publicar les dades corresponents a l'IPOD de gener 2013, com ja sabeu l'IPOD (Índex de Preus en Origen i Destí dels Aliments) és un indicador que ens mostra les diferències del preu que es paga en origen pels aliments i el preu que els consumidors hem de pagar per ells. Generalment la relació d'aliments mostrats són habituals en les cistelles de la compra i es destaquen especialment aquells que són de temporada. Com ja s'augurava en l'IPOD de desembre de l'any passat, les diferències de preus dels cítrics serien una tònica dominant, en el cas de les taronges la diferència és cridanera i s'ha incrementat lleugerament respecte al mes de desembre. L'indicador d'aquest mes mostra que la diferència de preu de les taronges arriba al 11 1.083%, en origen s'han cotitzat a 0'12 cèntims el quilo i els consumidors hem pagat una mitjana d'1'42 euros quilo.
La diferència percentual, com hem indicat, s'estableix en un 1.083%, o dit d'una altra manera, els consumidors hem hagut de pagar 11'83 vegades el valor de les taronges en origen. Açò és un poc inconcebible i més sabent que ens trobem en plena temporada i l'abundància predomina. Clar, que ja sabem que aquest tipus d'aliments són molt llépols i els intermediaris intenten traure el màxim profit, ofegant el preu en origen i mantenint el més alt possible el preu en el mercat. Respecte d'això cal destacar que COAG ha denunciat el que està ocorrent amb els cítrics, indicant que les cotitzacions s'han situat un 50% per davall dels costs de producció.
A les taronges els segueixen les llimes en aquest particular rànquing de les diferències de preus, la diferència percentual es va establir en un 609%, en origen els citricultors van percebre pel quilo de llimes 0'23 cèntims, 2 menys que en les mes de desembre. Els consumidors hem pagat 1'63 cèntims per quilo, 7 cèntims menys que el mes anterior, en aquest cas s'han retallat diferències i hi ha traslladat la reducció de preu que s'ha realitzat al camp. Cal destacar que COAG ha indicat que aquest aliment se salva de moment de la tendència a la baixa, encara que si repassem indicadors d'anys anteriors podrem comprovar que les fluctuacions són significatives i que la situació canvia dràsticament d'un mes a un altre.

Comentaris

Entrades populars